top of page

TIMÁR SÁNDOR

Timár Sándor 1930. október 2-án született a  Szolnok melletti Ugar tanyán. Tanulmányait a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban végezte.


Először a családban, majd  mint regős cserkész került kapcsolatba a néptánc és népzene hagyománnyal. 


1951 és 1955 között a Molnár István által vezetett SZOT Művészegyüttes táncosa volt. Az Együttes megszűnése után, 1958-ban a Bartók Béla Táncegyüttes vezetője lett, amelyet huszonkét éven át irányított. 


Az 1950-es évektől kezdve széleskörű gyűjtőmunkát folytatott, hogy színpadi műveit előkészítse. A Bartók Együttesben újszerű néptánc-pedagógiai módszert alkalmazott, amellyel  jelentős szerepet vállalt a táncház mozgalom elindításában, amelynek hosszú ideig legendás tánctanítója volt.


1970-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola koreográfus-rendező szakát és teljesen új, az autentikus néptánchoz hű szemlélettel állította színpadra műveit.


1971-től az Állami Balett Intézet néptánc tagozatának tanára, később tanszékvezetője volt 1990-ig.


1981-től 15 éven át a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjeként és koreográfusaként dolgozott. Ebben az időszakban megújította a társulat arculatát és számos magyar és külföldi turnét vitt sikerre. Pedagógiai munkássága révén nagy érdemeket szerzett az újfolklorista szemlélet magyarországi és külföldi elterjesztésében.


1993-ban feleségével, Timár Böskével megalapította a Csillagszemű Táncegyüttest, amely a Timár-módszer alapján működik, és jelenleg Magyarország legnagyobb - 800 táncost – foglalkoztató magántársulata.


Tanítványok százai tekinthetik őt Mesterüknek, akik közül sokan vezető táncművészek, sikeres koreográfusok, együttes vezetők és pedagógusok.


Legnagyobb külföldi műhelye Japán, ahol 1978 óta országszerte több, mint hetven alkalommal tanított.


1999-ben jelent meg Néptáncnyelven című módszertani könyve a Püski kiadónál.


2014-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, ugyanebben az évben a Nemzet Művésze címmel ismerték el munkásságát.

bottom of page