top of page

Harmincéves a Csillagszeműek társulata, amely története során több ezer gyermeknek, fiatalnak adta át a magyar kultúra szeretetét. A Csillagszeműek fogalom néptáncos körökben és a hazai kulturális életben egyaránt.

1993-ban Gyermektáncegyüttesként indította útjára Timár Böske táncművész, táncpedagógus. Az Együttes kezdeti 50 fős létszáma rekordsebességgel érte el a több száz főt, és hamar mozgalommá fejlődött itthon és a határon túl is. Mai napig az egyetlen magántársulat, amely állandó támogatás nélkül, önerőből érte el hazai és nemzetközi sikereit.

A Csillagszeműek biztos szellemi hátterét a kezdetektől Timár Sándor koreográfus személye és életműve jelenti. Timár Böske férje és mestere pedagógiai rendszerét alkalmazta, melynek lényege, hogy a gyermek minél kisebb korban találkozzon a magyar néptánc, népzene, népdal, gyermekjáték világával, és ez természetes módon, anyanyelvként épüljön a mindennapi életébe. Ez a kultúra hatalmas közösségteremtő és nevelő erővel bír, így ez a komplex művészet formálja személyiségüket. 

A Csillagszeműek a kezdetektől fogva számtalan rangos állami felkérésnek és kiküldetésnek eleget téve képviselték Magyarországot és a magyar kultúrát a világ legkülönbözőbb pontjain, és itthon is. Eredményeiket Magyar Örökség díjjal, Európa Tánc-díjjal és Príma Primissima díjjal ismerték el.

Köszöntő - Timár Böske és Timár Mihály

A Timár Együttes új műsor- és filmsorozatot indított útjára Timár Archívum címmel, amelyben Timár Sándor folklórkutató tevékenységét és az abból táplálkozó koreográfiai munkáját kívánja bemutatni tájegységekre lebontva. A különböző alkotói korszakokban született koreográfiák mellett Timár Sándor archív film- és fényképfelvételeibe tekinthetünk be, illetve pályatársai, tanítványai, egykori adatközlői megszólalásaiból fokozatosan kirajzolódik előttünk a folklorista és a koreográfus Timár Sándor alakja. Jubileumi műsorunkban a sorozat Elek/Méhkerék tájegység epizódját mutatjuk be.

Eleki nyitány - Timár Együttes

Eleki táncmuzsika Timár Sándor gyűjtéseiből  - Vizeli Bálint és Könczei Bálint

Kezdődik a zsok  / Méhkeréki tapsos - Timár Együttes

Bihari román táncok - Timár Együttes

Szatmári táncok - Timár Táncakadémia felnőtt tagozat